Conferința CDA 2024

Formarea pedagogică a universitarilor.
Conferință națională

6-7 decembrie 2024

  • TEMA

    Formarea cadrelor didactice universitare în secolul XXI: Inovație, Colaborare și Tehnologie

  • LOCAȚIA

    Universitatea de Vest din Timișoara, Bulevardul Vasile Pârvan 4, Timișoara 300223

În perioada 6-7 decembrie 2024, Centrul de Dezvoltare Academică al Universității de Vest din Timișoara (CDA-UVT), sub egida Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE), are plăcerea de a vă invita la prima ediție a conferinței Formarea cadrelor didactice universitare în secolul XXI: Inovație, Colaborare și Tehnologie, un eveniment dedicat exclusiv formării pedagogice a cadrelor didactice din mediul universitar. 

Scopul conferinței constă în explorarea bunelor practici existente de formare pedagogică a universitarilor la nivel național și în contextul consorțiilor europene din care fac parte universitățile românești, dar și a evidențelor empirice și modelelor de succes de la nivel internațional.

Evenimentul va aborda subiecte cheie precum pedagogia centrată pe student, integrarea tehnologiei în educație și colaborările interuniversitare și internaționale. Participanții vor avea ocazia să participe la o serie de prezentări și paneluri cu experți renumiți, ateliere interactive, dar și să beneficieze de oportunități valoroase de networking.

Înscrierea participanților

Pentru a participa la această conferință, vă rugăm ca până cel târziu în data de 1 decembrie 2024, să trimiteți un e-mail cu intenția dumneavoastră de a participa la adresa cda@e-uvt.ro.

Persoană de contact

Pentru orice întrebări sau clarificări legate de conferință, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa cda@e-uvt.ro sau să contactați unul dintre membrii echipei de organizare.

Echipa de organizare a conferinței

Prof. univ. dr. habil Marian D. ILIE
Asist. de cerc. drd. Velibor MLADENOVICI
Ref. de sp. CDA Ilinca SAS

Keynote speakeri - 6 decembrie 2024

Marian D. ILIE, doctor în Științe ale Educației, este profesor universitar, Director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) și coordonator al Centrului de Dezvoltare Academică (CDA) la Universitatea de Vest din Timișoara. Coordonează activități de formare inițială și continuă a cadrelor didactice, atât preuniversitare, cât și universitare, precum și proiecte de cercetare educațională. Cercetările sale vizează preponderent teme precum designul instruirii și formarea pedagogică a profesorilor universitari. A coordonat, în calitate de director de proiect și/sau cercetător principal, peste 15 proiecte finanțate de UEFISCDI, CNFIS, Guvernul României și Comisia Europeană. Este autor a peste 40 de lucrări, incluzând articole publicate în jurnale internaționale de maximă vizibilitate indexate Web of Science, în domeniul Educational and Educational Research.

Lucian CIOLAN este profesor universitar de Politici educaționale și sociale și Metodologia cercetării la Departamentul de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Prorector responsabil de portofoliul Proiecte de dezvoltare și lifelong learning  la Universitatea din București. Este președinte al Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE) și Secretar General al Asociației Europene de Cercetare în Educație (EERA). Lucian Ciolan reprezintă România în Adunarea generală a IEA. Este membru în diverse agenții naționale din domeniul educației și cercetării precum Consiliul ARACIS, CNATDCU etc.. A publicat numeroase lucrări importante în jurnale și edituri recunoscute la nivel național și internațional și a fost implicat în ample proiecte de dezvoltare și consultanță în  politici publice în educație, în diverse țări (ex., Germania, Portugalia, Kazahstan, Serbia, Republica Moldova etc.).

Adrian OPRE este profesor universitar la Departamentul de Psihologie și Decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș‑Bolyai” (UBB) din Cluj‑Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania si președinte al Consiliului Didactic al UBB.  Are contribuții importante în elaborare de programe vizând  dezvoltarea competențelor socio-emoționale la copii și adolescenți, precum  și în compatibilizarea consilierii psihologice cu  cea pastorală.  Un loc important printre domeniile sale de interes îl ocupă formarea cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar. Este membru în numeroase asociații academice internaționale și coordonator al unor proiecte de cercetare de anvergură. A publicat peste 80 de articole științifice în reviste naționale și internaționale și peste 20 volume de specialitate, fiind un promotor activ al inovării în educație și psihologie.

Keynote speakeri - 7 decembrie 2024

Profesorul Romiță IUCU este Președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București și profesor distins în domeniul învățământului superior, managementului educațional și al profesionalizării carierei didactice. În prezent, coordonează grupul de lucru UNICA EduLAB, este Coordonator al Subgrupului pentru Diplomă Europeană din cadrul FOR-EU și reprezentantul României în grupul de lucru ”Future of Bologna”. Din postura de Rector interimar și Prorector pentru mai bine de 16 ani, respectiv membru al Comitetului de Conducere pentru Învățare și Predare al Asociației Universităților Europene (EUA), a contribuit semnificativ la dezvoltarea politicilor educaționale și asigurarea calității în învățământul superior românesc și european. Prof. Iucu este inclus în Hall of Fame-ul Internațional pentru Educație Adulților și Continuă, Ambasador Magna Charta Observatory, Doctor Honoris Causa al UVT și decorat cu Ordinul Meritul pentru Învățământ.

Nicoleta Laura POPA, profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ocupă funcția de Prorector pentru relații internaționale și parteneriate de studii și cercetare. Cu o activitate remarcabilă în domeniul educației, aceasta coordonează Centrul de Cercetări Științifice în Educație și este membră a Laboratorului de Studii Interculturale, Migrație și Educație. Domeniile sale de interes includ educația interculturală, mobilitatea academică, evaluarea educațională și educația pentru excelență. A avut burse de predare și cercetare în diverse universități europene, este activ implicată în rețele internaționale precum Coimbra Group și  este membru în echipa de coordonare a proiectului care susține Alianța de Universități Europene EC2U – European Campus of City-Universities.

Irina MACSINGA este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Prorector responsabil cu inovarea educațională, cariera academică și relația cu studenții. Abilitată în domeniul Psihologie, activitatea sa academică se concentrează pe domenii precum psihologia personalității, psihologie cognitivă și evaluarea personalității. Are contribuții semnificative prin cercetări publicate în jurnale internaționale de prestigiu, inclusiv studii asupra adaptării studenților la mediul universitar sau asupra stării de bine la locul de muncă. De asemenea, coordonează inițiative de asigurare a calității educației în cadrul UVT și este activă în promovarea inovației în procesul educațional și în colaborări internaționale precum UNITA European Universities, fiind parte din echipa de management și coordonare a implementării proiectului.